Runnin’ Blue

Runnin' Blue27

Toneeltekst voor jongeren (uitgave Theaterboek 2012)
8 mannen, 3 vrouwen
60-75 minuten

Vertaald in het Duits door Uwe Dethier; uitgeverij Felix Bloch Erben (Verlag für Bühne, Film und Funk / Berlin)

Runnin’Blue ging in 2011 in première in Podium Mozaïek, gespeeld door de spelers van Jong Rast, in regie van Elike Roovers.

Stel dat je vijf minuten eerder dan normaal bent vertrokken van huis. Dan had je je deur niet open laten staan, was je niet tegen die scooter opgerend, en was je op tijd op Schiphol geweest om je geliefde tegen te kunnen houden. Maar wat zou er gebeurd zijn als je niet was gaan lopen, maar de fiets had gepakt? Zou je dan nog steeds een ruzie veroorzaken, een dode hond vinden en te laat bij het vliegveld aankomen?

“In Runnin ’ Blue komen meerdere personen samen in dezelfde tijd, op dezelfde dag, in hetzelfde zich herhalende half uur. De tekst is geïnspireerd op de film Lola rennt en het lied Runnin’ Blue van The Doors. De schrijfster heeft met tien jongeren samengewerkt en hun eigen verhalen met fictie vermengd. Dat doet ze op een roerende en aantrekkelijke manier. (…) De intelligent samengestelde tekst Runnin ’ Blue (…) is een verrassende, compacte, krachtige maar toch ook poëtische tekst, die door jongeren zowel als door acteurs gespeeld kan worden.” (Uit het juryrapport van de Kaas & Kappes toneelschrijfprijs 2012)

Fragment uit Runnin’Blue:

Florien:
Alles is zo stil.
Alsof de wereld dood is.
De lucht beweegt niet in deze kamer.
Ze zouden er een pomp op moeten zetten en alle dode lucht er uit moeten zuigen.
En dat wij dan,-vacuüm verpakt-, over 1000 jaar worden gevonden.
Dat ze dan denken: wat doen die twee meisjes in hun bh met een aangeklede hond op een satijnen tweepersoons bed? 

Interesse? Stuur mij een mail.