Backfire

backfire foto

Toneeltekst voor jongeren (uitgave Theaterboek 2010)
7 mannen, 7 vrouwen
60-75 minuten

Backfire ging op 11 juni 2009 in première in Podium Mozaïek, gespeeld door de spelers van Jong Rast, in regie van Elike Roovers.

In Backfire maken we kennis met verschillende jongeren in / uit verschillende landen. Het publiek wordt via de verhalen als het ware meegenomen op een reis over de wereld. De personages kennen elkaar niet, of slechts zijdelings, maar worden door een noodlottig incident met elkaar verbonden. Alles heeft met alles te maken, zo lijkt het. Na een serie gebeurtenissen, die ten grondslag ligt aan jeugdige overmoed, onbegrip en miscommunicatie, vindt een jongen de dood.

De tekst van Backfire kan prima door andere jongerengroepen gespeeld worden. Vooral omdat het binnen de verhaallijn mogelijk is de biografische informatie van één of meer rollen aan te passen aan de speler. Zonder dat het verhaal er onder lijdt, kan bijvoorbeeld een Marokkaanse achtergrond omgezet worden naar een Somalische of bijvoorbeeld een Afghaanse. Zo kunnen ook andere spelers dan de oorspronkelijke cast zich het verhaal eigen maken.

Fragment uit Backfire: 

Proloog

Sinds vandaag is er een gisteren en een morgen.
Gisteren sliepen we.
We droomden over alles wat nog mogelijk zou kunnen zijn.
De wereld lag aan onze voeten.
Gisteren waren we veelbelovend.
Aanstormend.
Vandaag is die wind gaan liggen.
Eén pistoolschot heeft ons voorgoed wakker geschud.
Onze dromen liggen in gruzelementen achter onze hielen.

Interesse? Stuur mij een mail.